Ses Dosyalarını Mastering Stüdyosuna Göndermek

29th Oca 2016 Artline Blog

Kayıtlarınız bitti, miks ile epey uğraştınız herşey istediğiniz gibi duyuluyor , tüm enstrümanlar ve sesler stereo panaromada istediğiniz yerde , uzaklık yakınlık istediğiniz gibi , kullandığınız efektler beklediğiniz sonucu verdi ama yine de birşeyler eksik !

Mastering müziğinize  son noktayı sanatsal dokunuşlar ile koyma sanatı.

Büyük özen ile yaptığınız kayıtlar editler ve miks aşamasından sonra miksiniz yine de sizi tatmin etmiyor , birşeylerin eksik  ya da fazla olduğunu düşünüyorsunuz referans aldığınız albümler ile kıyaslayarak.  Elinizdeki pluginler ve referans monitörleriniz ile ne kadar uğraşırsanız uğraşın yaptığınız mastering ile  istediğiniz sonucu almak bir yana tüm miks  duymak istemediğiniz bir noktaya gidiyor herşey daha sıkışık daha tiz daha bas ya da daha kontrolsüz duyuluyor.  Albüm trackleriniz arasında ise büyük farklılıklar daha da belirginleşiyor. Belki de ihtiyacınız olan tamamen profesyonel hi end  ekipman ile bu konuda sizden daha tecrübeli bir mastering stüdyosu ve mastering mühendisi ile çalışmak.

Mastering stüdyolarında kablolardan, AD / DA çeviricilerine, referans monitörlerinden , hardware EQ  , kompresörlere  kadar her ekipman mastering kalitesindedir. Mastering stüdyosunun akustik dizaynı da bu işlem için uygun olarak tasarlanmıştır.

Mastering stüdyosunda çalışan  mastering mühendisinin de bu konuda sizden daha tecribeli olduğunu düşünürsek , büyük emek harcayarak bitirdiğiniz müziklerinizin , paranızın  ve zamanınızın heba olmaması doğru seçilen bir mastering stüdyosu ve mastering mühendisi ile mümkün olacaktır. Karar verirken stüdyonun ekipman parkını inceleyin, karşılaştırın, araştırın, daha önce yapılan işleri dinleyin ya da size özel sizin parçanıza demo yapılmasını rica edin , bir çok mastering stüdyosu bu konuda yardımcı olacaktır ki bu konuda stüdyonun pozitif yaklaşımı işin ilerleyen safhalarında çözüm üretme konusunda istediğiniz düzeltmelerin yapılıp yapılmayacağını size hissetirecektir. Uyumlu bir çalışma başarı da önemli bir etkendir.

Biz kayıtlarınızı minimum 24 bit 48 khz kaltesinde almanızı öneriyoruz. Projeye başlarken kullanacağınız DAW (cubase pro tools logic vs) ayarlarınızı24 bit 48 khz den aşağı indirmemenizi tavsiye ediyoruz. Kayıtlarınız bittiğinde master fader O ( sıfır ) da iken göreceğiniz seviye -4dBfs ile -6dBfs  civarında olmalı ve -4dBfs i geçmemelidir. Yani miksinizi bu seviyeye uygun şekilde yapmalısınız. Master buss da comp , eq ve limiter kullanmayın. Bırakın bu işi pro ekipmanı ile mastering stüdyosu yapsın.

Miks bitti ve export aşaması geldi, projenizi hangi ayarlar ile açtıysanız bizim önerimiz kayıtlarınızı 24 bit 48 khz almanız ,export ederkende aynı değerler ile export etmelisiniz kesinlikle dithering yapmamalısınız , yani 24 bit 48 khz projenizi export ( daw dışına stereo olarak çıkartma)  ederken miksinizi  aynı değerler ile 24 bit 48khz  seçeneğini seçerek export etmeniz.

Stem mastering seçeneği içinse her grubunuzu ( davullar- vokal – gitarlar- bass-synth piyano- perküsyon- yaylılar vs) ayrı ayrı (solo ) export etmeniz gerekmektedir. Her grubunda seviyesi -6dBfs in altında olmalıdır master fader O ( sıfır)  pozisyonunda ve master buss da efekt  bulunmazken. Mastering mühendisiniz ile görüşün farklı istekleri de olabilir.

Stem mastering de mastering mühendisi tonlamalara ve mikse ufak müdahalelerde bulunabilir. Stem mastering seçeneği için mastering mühendisi ile görüşün farklı değerler ve  ayarlar isteyebilir. Mastering öncesi denge ve stereo panaroma için stem olarak gönderdiğiniz parçanızın miks halini isteyip mastering mühendisine fikirlerinizi iletebilirsiniz dikkate alacaktır.

Mastering mühendisi mastering aşamasının sonunda cd formatı gereği 24 bit 48 khz olan dosyaları dithering işleminden sonra 16 bit 44.1khz ( cd fortmat)e çevirecektir. Artık her track, mastering mühendisinin elindeki  yüksek kalite ekipmanlar ile istediğiniz seviyede tonda ve tınıda ,  albüm içinde bütün olarak birbirlerine en yakın seviyede bütünlük içinde duyulacaktır. Mastering mühendisi son olarak master kalıp CD yi hazırlarken albümünüzü basacak firmadan gelen ISRC kodlarını ve cd text i CD ye girecektir. Master CDnizin yüksek kalitede olmasına özen gösterin , mastering mühendisiniz zaten bunu dikkate alacaktır. mastering mühendisinizden ayrıca ilerde yapacağınız video  klip çalışmanız için tracklerinizi cd kalitesinden yüksek 24bit 48 khz olarak da isteyin. Klibinizde bu kullanılacaktır. Bunların haricinde mastering mühendisinizden yine taglanmış olarak albüm bilgileriniz girilmiş yüksek kalitede MP3 çevrimi de isteyebilirsiniz.

Mastered for itunes(mfit) seçeneği için de mastering stüdyonuz ile görüşün , itunes un belirlediği yeni düşük seviyeli clippingsiz ( önerilen , bizimde önerdiğimiz) yüksek çözünürlükte mfit satandartlarına  uygun dosyalarını da oluşturmalarını isteyebilirsiniz. Bazı mastering stüdyoları bunları standart olarak verirler bazılar ise isteğinize bağlı olarak ekstra ücretlendirerek. Master CD nizi 2 kopya halinde almayı unutmayın, fabrikaya göndereceğiniz CD kalıbı kesinlikle olur olmaz yerlerde dinleyip zarar görmesine izin vermeyin.

Hakan NART

@Artline Mastering studio 2016

www.artlinemastering.com