Bilgisayar Ve Müzik
Merhaba sevgili sevgili okurlar.
Bu ay ki sayımızdan itibaren müzik ve bilgisayar baslıklı yeni bir bölümle sizlerle birlikteyiz. Müzik yüzyıllar boyunca insanlığın ortak dili olma özelliğini hiç kaybetmedi. Ve bu gün de müzik hayatımızda algılamalarımızın büyük bir bölümünde çok önemli bir role sahip. Eğlence sektöründe, reklam ve film endüstrisinde, bilişim sektöründe , müziğin etkin kullanımı ile toplumlar yönlendirilebiliyor.
Hızla gelişen teknoloji sayesinde artık her evde bir senfoni orkestrasını ya da bir rock grubunu, bir jazz quartet’i kulağımızın algılayacagı en kaliteli şekilde dinliye bilmemiz mümkün. Sayısal ortamın sunduğu yüksek standartlı örneklemeler sayesinde, artık evimizde bir cd çalıcı , bir dvd ile bilgisayar ortamında yüksek kalitede müzik dinlememiz
, hatta gerekli donanımlar ve yazılımlar kullanarak profesyonel seviyede müzik üretebilmemiz mümkün olmuştur. Bu yazı dizimiz de artık birbirin den ayrılamaz iki parça haline gelen bilgisayar ve müziğin serüvenine şahit olacağız.
Bir bilgisayarım var ve müzikle ilgiliyim , gerekli donanımları ve yazılımları edinip müzik üretmek istiyorum ama nasıl diyorsanız ! Piyasadaki çok sayıda ses kartı ve yazılımdan hangisini kullanacağınıza
, hangisinin daha verimli olduğuna karar veremediyseniz ya da gerekli düzeyde bilgi sahibi değilseniz bu bölümde hem paranızı hem zamanınızı boşa harcamadan ihtiyacınız olan bilgiye ulaşacaksınız. Bu yazı dizimizle
ister amatör ister profesyonel olun bilgisayarla müzik konusunda neyi nasıl
yapmaya karar vermeniz de yardımcı , hergün hızla ilerleyen donanım ve yazılım sektörünü yakından takip ederek en son bilgilere ulaşmanızı sağlamak.
Bilgisayarla müzik dalında neler yapabilirim ? Şu anda müzik piyasasında dinlediğiniz hemen her albüm bilgisayar ortamında kaydediliyor ve üzerinde ki işlemler yine gerekli yazılımlar sayesinde yapılıyor. Yeterli bi harcamayla ve tabii müzikal bilginiz yeterli ise bütün bir albümü digital sistem tabanlı kuracagınız bi stüdyo da hazırlamanız mümkün.
Neler Yapabiliriz?
1.İnsan ve enstrüman seslerini (audio) kayıt etmeniz mümkün.
Bir çok sesi aynı anda değişik kanallara aynı anda ya da üst üste kaydetmeniz ve ayrı ayrı efektlendirip üzerlerinde oynaya bilmeniz mümkün. Bu kaydın ses kalitesi kullandığınız ses kartının ses kalitesiye , kullandığınız mikrofonla, ya da mixer le dogru orantılı olarak yükselir.
2. Harici elektronik müzik enstrümanlarını (klavyeler, synth’ler ) bağlıyarak Enstrümanların MIDI mesajlarını kaydetmek mumkündür.
MIDI-Musical Enstrument Digital İnterface-Elektronik müzik aletlerinin biribirleriyle ve bilgisayarlarla veri alış verişi yapmasını sağlayan ortak bir protokoldür. Artık her elektronik enstrümanın midi bağlantı birimi vardır.
Midi bağlantı kablosu ile bu enstrümanları bilgisayarımıza baglayıp bu enstrümanın seslerini ya da bilgisayarımızdaki ses kartımızın seslerini kullanarak yazılımımız içerisinde müzik üretebiliriz. Bu digital sesleri yaptığımız audio kayıtlarla beraber dinleyebiliriz. Her enstrümanı ayrı kanallara kaydedebiliriz. Davul bir midi kanala, piyanoyu başka bir kanala, yaylı grubu bir diğerine .Audio ve midi kanallarını bilgiyarınıza bir kez kaydettiniz mi artık bunların üzerinde oynamanız düzenlemeniz, kesip yapıştırmanız, biribirleriyle seviyelerini ayarlamanız kopyalamanız ve audio cd haline getirmeniz mümkün.
3. Harici elektronik enstrümanlarınız yoksa bazı sampler cd lerle ve sampler yazılımları ile ,virtual enstrument yazılımları ile sesleri olusturmanızda mümkün.
4.Notaları olan bir parçayi midi olarak çaldırmanız ya da midi olarak yazdığınız bir parçanın notalarını dökmeniz mümkün.
5.Müzik ve kulak geliştirme konusunda eğitim veren müzik programları kullanarak bilginizi arttırmanız mümkün.
6. Yaptığınız bestelerin melodilerini uygun yazılımlar kullanarak , değişik müzik türlerinde düzenlemeniz mümkün
7.Eskiden kalan ve ses te cızırtılar bulunan plak ve kasetlerinizi temizleyip cd basmanız mümkün.
8.Bazı müzik yazılımlarıyla video görüntüler üzerine dublaj yapmanız ya da müzik eklemeniz mümkün.
İleri deki yazılarda da ,sesin fiziğini ve sayısal ortama aktarılışını ( analog ortamdan digital ortama), ses kartlarını özelliklerini ve yapacağımız işe göre en verimli ses kartını seçmeyi, evimizde bir stüdyo oluşturmak için gerekli donanim ve yazılımı seçmeyi, bestelerin audio ve midi olarak çok kanllı kayıtlarını yapabilecek programların tanıtımını , kullanımını, bu programlar üzerinde yapılan editing ve mastering işlemlerini, midi standartları ve kullanımını, müzik eğitimi veren programların içeriğini, hoparlör seçimi ile ilgili ipuçlarını, ses kayıtları ile ilgili ipuçlarını, sampler programları kullanarak yüzlerce enstrümanı PC niz de bulundurmayı, looplar kullanarak canlı calınmış enstrüman partisyonlarını birleştirerek müzik alt yapısı oluşturmayı ve bazı temel müzik kurallarını göreceğiz.
Studyo ARTLINE Mart 2006 Kaynak Göstererek Alıntı Yapılabilir