Davul Akort Etme Önerileri
John Riley’ den
Her tip müziğin kendi soundu vardır. Müzik tarihi, stil ve akustik ihtiyaçları bize iyi bir sound şekilllendirmemizde yarımcı olur. Davul akordlamanın tek ve doğrudan tartışılmaz bir gerçeği vardırki buda ” Davullar sadece birbirleri ve tek olarak armonili bir şekilde akord edildiklerinde güzel duyulur.
Davul akordlamanın ilk adımı şöyledir. İlk önce davulu standından çıkartıp düz bir masa veya yere koyun. Bu şekilde akord ediceğiniz deri herşeyden izole bir hale gelir. Davul shell ine deri koymadan önce shell kısmını ve kasnakların deriye temas ettikleri herkeyi bir bez ile silin. Bundan sonra deriyi yerleştirip üstüne kasnağı koyun. Deri ve kasnağın çok iyi ortalanmış olmasına çok dikkat edin. Elinizle tüm vidaları sıkabildiğiniz kadar sıkın. Bundan sonra Davul anahtarınızla sıkmaya başlayın. En iyi sıkma karşılıklı vidaların sıkılmasıyla olur. Tüm vidaları sıktıktan sonra hepsinde teker teker derinin ortasına bastırırsanız bu yaptığınız akordun oturmasına yardımcı olacaktır. Bu işlemi davulun sesinin istediğiniz inceliğe gelene kadar tekrarlayın.
Şimdi ince ayar başlıyor. Bu aşamada parmağınızla veya bir bagetle her vida nın yaklaşık 1 inch kadar uzağından deriye vurun. Kafanızdan davuldan çıkan en ince ve en kalın sesleri ortalama olarak belirleyin. Belirlediğiniz bu kafanızdaki hayali sese göre kalın notaları inceltip inceleri de kalınlaştırarak bu sese yaklaşmaya çalışın. Bunu bitirdikten sonra derinin ortasına doğru sıkıca bastırın. Bundan sonra bir kere daha aynı ilemi tekrarlayın. Çünkü bazı vidalar hala bunu gerektiriyor olabilir. Bu işlemleri tüm vidalardaki ses aynı olana kadar tekrarlayın. İşlem bittikten sonra aynı şekilde alt deriyede uygulayın.
Çok çeşitli türleri barındıran genel olarak 3 çeşit akordlama yöntemi vardır. Bunların genel olarak özellikleri alt ve üst deri arasındaki ton farklılıklarından oluşur. En uzun ses veren ve en açık ses veren stil alt ve üst derilerin aynı tonda akordlanmasıdır. Bu tipik bir jazz akordudur. Ortalama davulların ses inceliği çok kişisel olmasına rağmen genelde jazz davulcuları ince bir tonda akord ederler.
Daha çok pop, funk türü çalanlar için ise al deriyi üst derider Minör 3lüsünden daha kalın sese göre akord edilir. Bu davula daha derin bir ton verir. Daha hızlı ses dağalır.
Üçüncü tip akord da ise alt deri üst deriden Minör 3 lüsü kadar inceden akordlanır. Bu tip akordun amacı ise sesin daha az uzaması ve sesi davulcuya veya mikrofona daha çok vermektir.
Trampet akordu çok kişisel bir tarzda olur. Ama iyi bir başlangıç noktası arıyorsanız gene alt ve üst deriyi akordladıktan sonra alt deriyi üst deriye göre 4lüsü( Perfect Fourth ) kadar kalından akordlamalısınız. Eski tarzdakiler ve orkestra müzisyenleri genelde trampetlerini Si ( B ) sesine göre akord ederler.
Kros akordu şüphesiz en değişken akord stillerine sahiptir. Jazz davulcuları genelde tom benzeri açık ve rezonanslı tonlar almak isterler ve ince seslerden akordlarlar. Pop ve funk davulcuları ise genelde kalın sesden akordlanmış tek kat derili atak seviyesi yüksek ama kısa sürede kesik ses almak isterler. Bunu daha etkili yapmak için ise susturucu ir malzeme iç deriye değecek şekilde davulun içine koyulur.
Ben bir big band le çalarken kros u nispeten kalın bir sese akordlarım ve susturucu kullanmam. Küçük gruplar için ise 2″x2″ boyutlarında bir kağıt, havluyu derinin dışına yapıştırarak susturmayı tercih ederim. Genelde gruplarda basçı ile ahenk oluşturacak bir şekilde akord ederim. Akustik bir bass gitarla kalın sesten akord edilmiş rezonanslı bir tonun daha iyi olduğunu gördüm. Elektrik bass gitarda ise ses daha odaklı ve sert olduğu için bende krosumu buna göre ayarlayarak susturucu kullanıp ona benzer odaklı ve kesik bir ses almak isterim.
Kişi herzaman davulun çalınacağı mekana odaya göre düşünüp davulunu buna göre akord etmelidir. Ben eğer davulumun sahnede bana ve seyirciye iyi duyulmasını istiyorsam biraz daha kalın seste akord ederim ama eğer evde çalıyorsam sahneye oranla daha ince bir tonda akord ederim.
Son olarak kullandığınız derilerin çeşidine göre ( çift kat, tek kat, kumlu, şeffaf, yağlı ) kendinize has bir sound elde edebilirsiniz. Akord etme üzerine zaman harcayın . Daha çok deneme ile sevdiğiniz soundu elde edebilirsiniz.